Titel: En som kunde förvända synen.

Meddelare: Födorådstagare Nils Petter Engblom  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Kärrsjö

Per Jakobsson i Härbärgsliden i Trehörningsö * var en riktig trollgubbe. Bl.a. så kunde han "förvänn" (vända) synen på folk, så att de såg saker och ting på det sätt, som han ville och inte som de i verkligheten var. En gång var han med och flottade timmer över Anskasjön i Trehörningsjö. Flottningen leddes av en inspektor Lindberg på Gideå. Denne var en riktig djurplågare på folk. Det lag, som Per Jakobsson tillhörde, hade två hela dygn i sträck varit i arbete med att spela en timmerbom över sjön, men han var inte nöjd ändå, Lindberg. Han satte dem till att fortsätta med flottningen ner genom ån. Per Jakobsson sade då till sina kamrater, att de bara skulle följa med honom till bys, för nu behövde de både mat och vila. Lindberg röt och svor, "grassera å rejol seg" och sade, att om de inte lydde order, så skulle de få sluta, och ingen betalning skulle de få för det de gjort. Per Jakobsson svarade ungefär som så: "Ja, jag skall gå och avstå ifrån betalning också, men så smycket skall jag förmå, att inte en enda stock av det här timret skall komma ned genom ån". -I detsamma blev ån alldeles torr, tyckte Lindberg, och då han såg upp mot ett berg på sidan sjön, syntes vattnet ur sjön rinna uppför berget och söka sig utlopp åt det hållet. Manskapet gick sin väg och Lindberg med. På morgonen skickade han dit en av sina underlydande att se efter, huru det stod till med flottningen. Det var likadant. Timret låg på torra stenarna i åbädden. Lindberg fick lov skicka bud efter Per Jakobsson och muta honom duktiga tag för att få vatten i ån igen. -Hela tiden hade nog vattnet runnit i sin naturliga ordning ner genom ån. Per Jakobsson hade bara förvänt synen på Lindberg och hans anhang.
* Ej över 30 år sedan han dog.